Otestovala som teplovzdušnú fritézu Cosori TurboBlaze Pro: Pripraví kura ako z profi grilu a fritované jedlo bez oleja

Klady
- Pomer objemu a rozmerov
- Dotykový ovládací panel
- Časti umývateľné v umývačke
- Veľký výber programov
- Rýchla príprava jedál s minimom oleja
- Oceňovaný produkt
Zápory
- Ovládací panel v angličtine
- Málo vysvetlené programy v návode
Úvod
V apríli som mala príležitosť otestovať teplovzdušnú fritézu Cosori Dual Blaze Twinfry a v máji prišla na rad jej menšia sestrička TurboBlaze Pro. Oba modely sú od obľúbenej značky Cosori, najpredávanejšieho výrobcu tohto sortimentu v USA, ktorý sa pýši radom ocenení. Môžu sa tiež pochváliť patentovaným DC motorom, ktorý by mal šetriť energiu aj čas, prémiovým dizajnom a 10 režimami varenia. Bola som teda naozaj zvedavá, či táto teplovzdušná fritéza bude naozaj taká dobrá, ako sa hovorí.
Zhrnutie recenzie
- Cosori TurboBlaze Pro ponúkne maximálne využitie priestoru – fritéza je objemná, ale nezaberá príliš veľa miesta. Poteší dizajnovým spracovaním, nezmestí sa do nej však ale každý riad.
- Používanie je jednoduché, angličtina však môže potrápiť – dotykový ovládací panel je jednoduchý a prehľadný, názvy programov sú však v angličtine a v materiáloch od výrobcu nie sú všetky vysvetlené ani preložené.
- Zastúpi rúru, fritézu, sušičku potravín a ďalšie prístroje – ide o naozaj multifunkčný prístroj, v ktorom pripravíte vyprážané, pečené, fritované a ďalšie jedlá s minimom oleja alebo úplne bez tuku.
- Pri údržbe sa nezapotíte – kôš a crisper tanier môžete dať do umývačky, no aj v rukách ich vďaka nepriľnavému povrchu umyjete raz-dva.
- Hlavné klady a zápory – oceňujem rýchle a jednoduché pečenie, vyprážanie a fritovanie bez prebytočného oleja, bohatú ponuku programov a jednoduchú údržbu. Negatívom je len potrebná znalosť angličtiny.
- Záverečné hodnotenie – prístroj môžem odporučiť prakticky do každej domácnosti, kde preferujú rýchle a zdravé varenie a poradia si s anglickým ovládacím panelom.
Tabuľka najdôležitejších parametrov teplovzdušnej fritézy
Parameter | Hodnota |
Objem | 6,2 l |
Príkon | 1 725 W |
Počet rýchlostí ventilátora | 5 |
Rozsah teplôt | 30 – 230 °C |
Programy | Preheat (predhriatie), reheat (ohrievanie), dry (sušenie), bake (pečenie pečiva), proof (kysnutie), warm (ohrev), airfry (fritovanie), roast (pečenie mäsa), grill (grilovanie), frozen (mrazené) |
Časovač | 1 min – 24 h |
Príslušenstvo | Crisper tanier, 5 ihiel na špízy a rošt |
Rozmery | 34 x 30 x 30,1 cm |
Hmotnosť | 6 kg |
Cosori TurboBlaze Pro ponúkne maximálne využitie priestoru
V balení mi prišiel elegantný prístroj v čiernej farbe s metalickými detailmi. Lesklý dotykový ovládací panel má minimalistický a moderný vzhľad, avšak niekomu sa možno nebude páčiť, že sú na ňom viditeľné odtlačky prstov. Tých sa však dá ľahko zbaviť rýchlym preleštením handričkou. Oceňujem, že nie je náchylný na škrabance. Na rozdiel od modelu Twin Fry má tento displej predtlačené tlačidlá, ktoré sú viditeľné aj vtedy, keď je displej vypnutý. Podľa môjho názoru však nepôsobia rušivo.
Fotogaléria: Eliška Srncová
Zozadu je držiak na navinutie kábla, ktorý uľahčí skladovanie. Spodnú časť fritézy tvorí objemný kôš (6,2 l) s rukoväťou, do ktorého sa podľa výrobcu pohodlne zmestí aj celé kurča (môžem potvrdiť). Priestor je skutočne maximálne využitý, takže získate pomerne kompaktný prístroj (34x30x30,1 cm), v ktorom pripravíte jedlo aj pre niekoľko osôb naraz. K príslušenstvu prístroja patrí crisper tanier, 5 ihiel na špízy s roštom a knižočka s receptami.
Fotogaléria: Eliška Srncová
Jediným problémom, na ktorý som narazila, bolo hľadanie foriem a iného riadu, ktorý by som mohla vo fritéze používať. Guľatú tortovú formu sa mi podarilo zohnať bez problémov, no pri hranatej zapekacej miske som mala problém. Všetky, ktoré mám, boli buď zbytočne malé, alebo príliš veľké. Odporúčam sa preto poobzerať po príslušenstve určenom určenom pre fritézy, kde by ste mohli nájsť formy vhodných rozmerov (väčšinou sú však zo silikónu, čo nie každý preferuje).
V e-shope výrobcu nájdete sadu príslušenstva, ktoré je určené priamo pre fritézy tejto značky. Kovové formy v tejto sade sú síce tiež guľaté, ale aspoň majú optimálne rozmery a tá hlbšia má aj uško, za ktoré sa lepšie vyberá. Okrem plytkej a hlbokej formy na pečenie obsahuje súprava aj štvorcové papiere na pečenie, nerezovú mriežku, formu na pečenie muffinov s vekom a silikónovú podložku pod horúci riad
Používanie je jednoduché, angličtina však môže potrápiť
Na ovládacom paneli nájdete 10 prednastavených tlačidiel: preheat (predhriatie), reheat (ohrievanie), dry (sušenie), bake (pečenie pečiva), proof (kysnutie), warm (ohrev), airfry (fritovanie), roast (pečenie mäsa), grill (grilovanie) a frozen (mrazené). Ďalej sú tu tlačidlá na prispôsobenie teploty a času, zapnutie/vypnutie a spustenie/pozastavenie programu.
Fotogaléria: Eliška Srncová
Ovládanie fritézy je samo o sebe jednoduché, problém však môže nastať, ak neovládate angličtinu. Názvy jednotlivých programov totiž nie sú v používateľskej príručke preložené ani dostatočne vysvetlené. Používatelia, ktorí neovládajú angličtinu, pravdepodobne nebudú vedieť, aký je rozdiel medzi „Bake“ a „Roast“ alebo čo znamená „Proof“. To mi príde ako škoda, pretože kysnutie (proof=kysnutie) je funkcia, ktorá nie je pri teplovzdušných fritézach bežná, a verím, že mnohí používatelia túto možnosť ocenia.
Zastúpi rúru, fritézu, sušičku potravín a ďalšie prístroje
Ak sa dostatočne zorientujete v ponúkaných programoch, odhalí sa vám skutočný potenciál tohto naozaj multifunkčného prístroja. Môžete v ňom pripraviť naozaj všeličo, ja som vyskúšala mimo iného pečené kura, rezne v trojobale, banánový koláč, škoricové slimáky, špízy s lososom, domáce pizze, grilovaný hermelín s kroketami či sušené cherry paradajky.
Výrobca sľubuje prípravu takmer alebo úplne bez oleja, úsporu energie až do 70 % a až o 46 % kratší čas v porovnaní s bežnou rúrou. Na varenie naozaj stačilo len minimum oleja. Rezne som postriekala olejom v spreji, aby boli chrumkavejšie, kurča a špízy som klasicky potrela olejom, ale napríklad na krokety (určené do bežnej fritézy, teda do veľkého množstva oleja) som olej nepoužila vôbec, a aj tak boli vynikajúce, s chrumkavou kôrkou. A to bez potreby pretrepávania, ktoré nie je vďaka výkonnému ventilátoru a DC motoru potrebné.
Fotogaléria: Eliška Srncová
Čo sa rýchlosti prípravy týka, nestretla som sa s tým, že by fritéza ušetrila až polovicu času, ale rýchlejšia určite je. Predhreje sa počas niekoľkých málo minút a na upečenie celého kurčaťa vám stačí hodina. Špízy trvali len 7 minút, pizza približne 13 minút, koláč asi 40 minút. Energetickú úsporu nemám v domácich podmienkach ako otestovať, ale v zásade jednoznačne platí, že menší a rýchlejší prístroj je efektívnejší a teda aj úspornejší, než keby sa musela nahrievať veľká rúra.
Fotogaléria: Eliška Srncová
Z vyskúšaných jedál musím vyzdvihnúť predovšetkým pečené kura, ktoré bolo naozaj luxusné – lepšie ako grilované kura z obchodu, s chrumkavou kožou a šťavnatým mäsom. Pochutila som si však aj na všetkom ostatnom. Rezne boli skôr svetlé než rovnomerne zlatisté, strúhanka však bola chrumkavá a mäso výborné. V prípade dezertov by som nespoznala, že sa nepiekli v rúre, a vďaka maximálnej teplote 230 °C sú jedlá grilované vo fritéze naozaj ako z grilu.
Testovala som predovšetkým recepty z priloženej kuchárky alebo z aplikácie výrobcu, ktoré som si prípadne trochu upravila, ale aj recepty z internetu.
Pri údržbe sa nezapotíte
Veľkým benefitom je aj jednoduchá údržba, kôš a crisper tanier sú totiž umývateľné v umývačke riadu. A vďaka nepriľnavému povrchu ich za pár sekúnd ľahko umyjete aj v dreze, nič sa na ne neprichytáva. Problém som nemala ani s čistením ihlíc na špízy a roštu, stačilo ich na chvíľu namočiť do vody. Na rozdiel od rúry tak nemusíte riešiť žiadne pripálené rošty, zaprskané sklo dvierok a podobne.
Hlavné klady a zápory
Hlavným pozitívom fritézy Cosori TurboBlaze je podľa mňa príprava jedál prakticky bez oleja, ktorá nezaberie veľa času ani námahy. Človek si tak trúfne aj na rezne a podobné jedlá, ktorým sa predtým vyhýbal kvôli veľkému množstvu použitého oleja, ktorý je následne potrebné vyhodiť (a tiež kvôli zápachu z vyprážania). Oceňujem aj jednoduchú údržbu a celkové spracovanie prístroja, ktorý vyzerá v kuchyni elegantne a nezaberá veľa miesta.
Ako negatívum vnímam najmä nedostatočne vysvetlené programy. Používatelia, ktorí neovládajú angličtinu, by tak zbytočne nemuseli využiť plný potenciál tohto zariadenia, pretože jednoducho nebudú vedieť, ako na to.
Klady
- Pomer objemu a rozmerov
- Dotykový ovládací panel
- Časti umývateľné v umývačke
- Veľký výber programov
- Rýchla príprava jedál s minimom oleja
- Oceňovaný produkt
Zápory
- Ovládací panel v angličtine
- Málo vysvetlené programy v návode
Záverečné hodnotenie
Teplovzdušnú fritézu Cosori TurboBlaze Pro môžem odporučiť takmer do každej kuchyne. Umožní vám fritovať bez oleja, sušiť potraviny, zvláda aj slané či sladké pečenie a mnoho ďalšieho. Jednoducho ide o naozaj multifunkčné zariadenie, ktorého používanie je jednoduché a rýchle a údržba si nevyžaduje drhnutie. Jedlá z teplovzdušnej fritézy sú naozaj výborné – grilované kurča ako z obchodu, krokety bez oleja aj sladké múčniky. Zároveň nezaberie veľa miesta a dá sa dobre uskladniť.
Nemôžem ju však úplne odporučiť napríklad seniorom a používateľom, ktorí bojujú s angličtinou, pretože ovládací panel je iba v angličtine a jednotlivé programy nie sú v návode preložené ani dostatočne vysvetlené. To by mohlo viesť k tomu, že nebudete naplno využívať potenciál tohto zariadenia, čo by bola určite škoda.
Zdroje: Autorská tvorba redaktorky portálu Arecenzie, Cosori
Recenzia Premium
Diskusia, poradňa a vaše skúsenosti
Spýtajte sa na čokoľvek a naši redaktori vám odpovedia v moderovanej diskusii. Ak potrebujete odpoveď čo najskôr, napíšte na facebook skupinu, kde radia aj ďalší používatelia a odborníci.